-Feedback? -Da, va rog!

In cultura noastra, nu este, din pacate, un lucru obisnuit sa solicitam, sa primim sau sa oferim feedback.

Off, cat de bine este sa stai cu cineva de aceeasi parte a mesei si sa stii ca te asculta, tine cont de parerea ta si iti reflecta o impresie reala, a ceea ce tu ai oferit pana atunci (serviciu, lucrare, examen etc.).

In familie, la locul de munca, la scoala, chiar si la gradinita, este nevoie de aceasta tranzactie: sa cerem, sa oferim si sa primim feedback. Cu cat ne invatam sa cerem si sa primim mai devreme, cu atat vom fi mai pregatiti si capabili sa oferim feedback de calitate si util persoanelor care il solicita, care au nevoie de el.

Feedback-ul inseamna opinie, evaluare, oglindirea muncii tale in ochii celuilalt.

Nu este usor sa cerem, sau sa primim o recomandare de la ceilalti, dar sa stiti ca nu este usor nici sa oferi. Este important cum ne exprimam pentru ca persoana care se afla in fata noastra sa nu isi activeze mecanismele de aparare, sa nu devina un “arici”, fiindca, in momentul in care s-a intamplat asta, receptionarea informatiei devine parazitata de emotii.

Pentru ca tuturor ne este dificil sa ne aratam vulnerabili, sa stam dezbracati de toate aparentele in fata celuilalt, las aici niste formulari pe care sa le luam in seama atunci cand  comunicam in cadrul familiei sau la job, scoala etc.:

Ma simt…

Ceea ce spui ma face sa ma simt…

As avea nevoie de…

Am nevoie de feedback.

Nu stiu.

Imi pare rau.

Multumesc.

Vreau sa te ajut.

Admit ca sunt si eu responsabil pentru acest lucru.

Am nevoie de ajutor.

Inspiratie: Brene Brown-Curajul de a fi vulnerabil

Feedback - Cowichan Women Against Violence Society

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *