Inca o zi speciala

Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

Ma tot gandeam ce sa scriu cu privire la aceasta zi… Si m-a luat o senzatie de piele de gaina, o strangere de stomac la gandul ca in timp ce eu ma chinui sa scot un text coerent, o alta femeie se chinuie intr-un mod real sa supravietuiasca, sa isi duca ziua pana la capat, sa reziste loviturilor sau altor forme de abuz.

Da, abuzul, acest balaur cu n capete, poate sa ia diverse forme scabroase. Tipatul este o forma de abuz, amenintarea cu lovituri sau cu viol este o forma de abuz, crearea groazei in domeniul psihic este o forma de abuz. Am mentionat acestea inaintea abuzului fizic, deoarece la noi exista ideea conform careia daca nu ai 5 coaste fracturate nu ai nimic. Cand vorbim de abuzul fizic-bataia, violul, exista o noua serie de ganduri automate cu referire la victima, (intotdeauna responsabila), niciodata la agresor: “Ce o fi facut?”, ”Oare cu ce era imbracata?”, “Sigur l-a provocat ea cu ceva”.

Cred ca simplul fapt ca esti femeie te expune la experiente abuzive. Doar ca unele dintre noi am trait sa spun povestea mai departe. Alte fete, nu. Pentru cele care traiesc in prezent abuzul, ma simt responsabila sa scriu aici, fiindca vreau ca orice femeie  sa aibe curajul sa ceara ajutor, sa vorbeasca despre ce i se intampla in viata si sa iasa din mediul abuziv. Da, acesta este primul lucru pe care ar trebui sa il faci. Sa schimbi mediul. Daca esti la job, ia in considerare sa iti schimbi jobul, orice, doar sa nu mai ai contact cu persoana abuzatoare.

Pentru femeile care stau intr-o relatie abuziva, ideea majora pe care vreau sa o retineti este: El niciodata nu se va schimba, iar datoria voastra nu este sa il ajutati!

Exista persoane care doresc si pot sa te sustina, doar sa ceri ajutor.

Pentru toate supravietuitoarele, va admir si va sustin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *