Reactie sau Raspuns

In fiecare moment al vietii, prin interactiunile pe care le avem unii cu altii, cu obiectele si cu mediul care ne inconjoara, noi dam un raspuns.
Acest raspuns este fie bine calculat, fie dat ca un reflex, ceva care vine de la sine, fara a fi rezultatul unei gandiri elaborate.

Bineinteles, nu vreau sa dezvolt situatiile in care este imperios necesar sa avem un raspuns rapid de tip reflex, ci scopul meu este sa discut despre acele intamplari care ne solicita un raspuns gandit, elaborat. De exemplu, daca apare o situatie de conflict, o situatie dificila pentru noi, cum reactionam? Lovim, fugim sau gandim un raspuns? Cheia este sa nu dam curs unui impuls, unei replici taioase, chiar daca stim ca am fost jigniti, nedreptatiti sau nu s-a tinut cont de sentimentele sau chiar de drepturile noastre.

In general, reactiile din acest gen de situatii sunt invatate. Asta inseamna ca noi apelam la niste scheme care, indiferent ca sunt bune, functionale sau nu, noi am invatat ca ele ne-au ajutat sa iesim din anumite situatii, asa ca vom apela la ele. Actionam pe baza experientelor trecute. Asta este harta reactiilor noastre, a fiecaruia dintre noi. Acest lucru se intampla pana in momentul in care le constientizam. Atunci se produce momentul wow si totul se schimba.
Acest moment wow inseamna ca eu iau decizia constienta de a nu da raspunsul agresiv, de a nu lovi persoana sau peretele, de a reusi sa imi spun mie STOP! Atunci ma dau un pas inapoi, ma distantez de situatie, si resusesc sa o privesc din exterior, cu ochi limpezi, nu cu ochi inlacrimati sau orbiti de furie.

Exista modalitati pe care le putem invata ca sa ne gestionam mai eficient pe noi ca persoane pentru a putea functiona cat mai bine si a ne atinge scopurile. Experientele mele din cabinet m-au invatat ca este bine sa cerem ajutorul de la cei care pot sa ne ofere o noua perspectiva, o imagine clara pe care sa o putem accesa cand avem nevoia aceasta.

Viata noastra reprezinta doar o insiruire de raspunsuri, cu cat acestea sunt mai potrivite, cu atat viata noastra este mai buna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *