Anxietatea

Anxietatea reprezinta o teama neprecizata, ingrijorarea si nelinistea din anumite situatii. Ea genereaza o crestere a atentiei, a excitabilitatii senzoriale, pentru ca toate simturile sa fie in alerta pentru a percepe orice modificare din mediul apropiat, indiferent cat de minora, ea fiind considerate ca o posibila amenintare.
De obicei, mecanismul care sta la baza anxietatii este teama de a pierde controlul, de a nu putea controla ceea ce se va intampla cu mine sau cu cei din jur, de a ma afla in aglomeratie si a nu putea primi ajutor, de a fi vulnerabil pe scurt. Da, persoanele anxioase nu prea isi arata vulnerabilitatea, slabiciunea. De fapt, cu cat o persoana pare sa fie in control, cu atat este posibil sa aibe un nivel mai ridicat de anxietate.
Modul persoanei de a face fata anxietatii este de a controla acest sentiment prin incercarea de a-l reprima, sau de a controla pericolele posibile ce pot emerge. Din pacate, aceste incercari nu pot fi niciodata indeplinite in totalitate, iar asta cauzeaza o augmentare a sentimentului de teama neprecizata, putand ajunge pana la aparitia atacului de panica.
Pentru a creste pragul de excitabilitate senzoriala, la care sistemul nostru nervos raspunde la stimulii externi, este bine sa ne expunem la cat mai multe situatii noi, sa spargem rutina, de exemplu sa alegem o noua ruta inspre serviciu, sa cunoastem persoane noi, sa facem activitati fizice variate-pe scurt, sa ne expunem la nou.
Deci, provocarea mea pentru voi este sa faceti astazi ceva nou, ceva care sa va faca sa simtiti cum tresalta inima dvs. Viata ne ajuta daca avem curajul sa iesim din cochilii si sa ne urmam drumurile proprii.
Frica poate fi utila in unele situatii, deoarece ea stimuleaza actiunea, ne ajuta sa luptam, ne face sa simtim ca traim.

In cazul in care aveti o teama repetitiva sau constanta, care va invalideaza, nu va lasa sa realizati sau va incurca in activitatile zilnice, este indicat sa va adresati unui specialist psihiatru, care va poate indruma catre atitudinea ce trebuie abordata.

9 Replies to “Anxietatea”

  1. Hey very nice website!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also‚ĶI’m happy to find a lot of helpful information here within the submit, we want work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *